Πνευμονία
Πνευμονία είναι μια συνήθως σοβαρή λοίμωξη του κατώτερου αναπνευστικού συστήματος. Η πνευμονία είναι φλεγμονή των ιστών του πνεύμονα. Συνήθως είναι αποτέλεσμα λοίμωξης, μικροβιακής ή/και ιογενούς. Τείνει να είναι πιο δριμεία στα συμπτώματα της από την απλή βρογχίτιδα. Όταν εμφανίζεται σε συνδυασμό με βρογχίτιδα ονομάζεται βρογχοπνευμονία. Συνήθως απαιτείται αντιβιοτική αγωγή. Αν αφορά έναν κατά τα άλλα υγιή ασθενή, πιο πιθανή εξέλιξη είναι η πλήρης ίαση. Σε ορισμένες περιπτώσεις μπορεί να είναι απειλητική για τη ζωή.
Πνευμονία είναι μια συνήθως σοβαρή λοίμωξη του κατώτερου αναπνευστικού συστήματος. Η πνευμονία είναι φλεγμονή των ιστών του πνεύμονα. Συνήθως είναι αποτέλεσμα λοίμωξης, μικροβιακής ή/και ιογενούς. Τείνει να είναι πιο δριμεία στα συμπτώματα της από την απλή βρογχίτιδα. Όταν εμφανίζεται σε συνδυασμό με βρογχίτιδα ονομάζεται βρογχοπνευμονία. Συνήθως απαιτείται αντιβιοτική αγωγή. Αν αφορά έναν κατά τα άλλα υγιή ασθενή, πιο πιθανή εξέλιξη είναι η πλήρης ίαση. Σε ορισμένες περιπτώσεις μπορεί να είναι απειλητική για τη ζωή.
Οι πιο συχνές αιτίες πνευμονίας περιορίζονται σε 3-4 συχνά συναντόμενα παθογόνα μικρόβια. Μια σειρά άλλων μικροβίων, τα ονομαζόμενα άτυπα, οφείλονται για ένα μικρότερο, αλλά σημαντικό ποσοστό πνευμονιών. Τέλος, άλλα μικρόβια όπως μύκητες, πρωτόζωα ή παράσιτα είναι σπάνια αίτια πνευμονίας. Μη-λοιμώδους αιτιολογίας πνευμονία μπορεί να εμφανιστεί μετά από εισπνοή κάποιων δηλητριωδών ή καυστικών χημικών ουσιών.
Πώς εμφανίζεται η πνευμονία;
Η πνευμονία είναι το αποτέλεσμα της εισπνοής βακτηρίων, ιών ή άλλων μικροβίων. Σε έναν υγιή οργανισμό, η εισπνοή ενός μικρού αριθμού μικροβίων δεν έχει σημασία. Συνήθως παγιδεύονται στο σάλιο και εξοντώνονται από το ανοσοποιητικό σύστημα του οργανισμού. Καμιά φορά όμως τα παθογόνα μικρόβια καταφέρνουν να εγκατασταθούν και να πολλαπλασιασθούν, προκαλώντας λοίμωξη του αναπνευστικού συστήματος. Αυτό είναι πιθανότερο να συμβεί σε άτομα με ήδη επιβαρυμένη γενική κατάσταση υγείας. Ευεπίφοροι σε λοιμώξεις του αναπνευστικού είναι άτομα καχεκτικά, προχωρημένης ηλικίας, με προϋπάρχουσα νόσο του αναπνευστικού ή χαμηλή ανοσολογική επάρκεια. Στην τελευταία κατηγορία ανήκουν ασθενείς με χρόνια κατάχρηση αλκοόλ, σακχαρώδη διαβήτη, σύνδρομο επίκτητης ανοσολογικής ανεπάρκειας (AIDS), ή άλλες σοβαρές παθήσεις. Ωστόσο, δεν αποκλείεται και υγιή άτομα να εκδηλώσουν πνευμονία.
Πόσο σοβαρή είναι η πνευμονία;
Σε προηγουμένως υγιή άτομα, με την κατάλληλη θεραπεία, το πιθανότερο είναι η πλήρης ίαση. Ωστόσο κάποια μικρόβια και ιοί είναι πιο επικίνδυνοι από άλλα. Μπορεί να απαιτηθεί ακόμα και εισαγωγή σε νοσοκομείο για νοσηλεία. Σποραδικά συμβαίνει ακόμα και υγιή, νέα άτομα να πεθάνουν από σοβαρής μορφής πνευμονία, παρά την μέγιστη ιατρική φροντίδα. Ασθενείς όμως με κακή κατάσταση υγείας, τείνουν να εκδηλώνουν πιο βαριά κλινική εικόνα πνευμονίας, και αυτή είναι μια συνήθης αιτία θανάτου ασθενών ήδη επιβαρυμένων, πχ με σοβαρή αναπνευστική ή καρδιακή ανεπάρκεια ή τελικού σταδίου καρκίνο.
Ποιά είναι τα συμπτώματα της πνευμονίας;
Τα τυπικά συμπτώματα της πνευμονίας είναι ο βήχας (συχνά με συνοδό απόχρεμψη-φλέματα), ο πυρετός, ιδρώτες, ρίγη, ανορεξία και γενικότερη αδιαθεσία. Πονοκέφαλοι, μυαλγίες και αρθραλγίες είναι επίσης συχνοί. Η απόχρεμψη μπορεί να είναι δύσοσμη, πράσινου ή κίτρινου χρώματος και καμιά φορά με πρόσμιξη αίματος. Δύσπνοια, ταχεία και ρηχή αναπνοή και αδυναμία βαθιάς ανάσας μπορεί να παρατηρηθεί. Αν η λοίμωξη επεκταθεί και στον υπεζωκότα (την μεμβράνη που χωρίζει τον πνεύμονα από το θωρακικό τοίχωμα), μπορεί να εμφανισθεί έντονος, διαξιφιστικός πόνος στα πλευρά.
Ποια είναι η θεραπεία της πνευμονίας;
Η πνευμονία αντιμετωπίζεται στις περισσότερες περιπτώσεις κατ’οίκον. Αν ο ασθενής είναι κατά τα άλλα υγιής και η πνευμονία δεν είναι απειλητική, μπορεί να θεραπευθεί με νοσηλεία κατ’οίκον και την χορήγηση αντιβιοτικής αγωγής από του στόματος. Αν τα συμπτώματα δεν υποχωρήσουν, απαιτείται νέα επίσκεψη στον ιατρό. Μαζί με την συνταγογραφούμενη από τον θεράποντα ιατρό αντιβιοτική αγωγή, κρίσιμης σημασίας είναι καλή ενυδάτωση του οργανισμού με την κατανάλωση επαρκούς ποσότητας υγρών. Τα αντιφλεγμονώδη αντιπυρετικά φάρμακα μπορούν να ελαττώσουν την δυσφορία από τα συμπτώματα της πνευμονίας.
Σε ασθενείς με επηρεασμένη υγεία, ή σε εμφάνιση σοβαρών συμπτωμάτων, ή σε περιπτώσεις που ο ιατρός υποπτεύεται κάποιο πιο επικίνδυνο παθογόνο μικρόβιο, απαιτείται η νοσηλεία σε νοσοκομείο. Εκεί δίδεται ενδοφλέβια αντιβιοτική αγωγή, εφόσον απαιτείται, και γίνονται πιο ενδελεχείς εξετάσεις ταυτοποίησης του υπεύθυνου παθογόνου, με καλλιέργειες αίματος και πτυέλων και απεικονιστικές εξετάσεις. Έτσι βελτιστοποιείται η επιλογή του καταλληλότερου αντιβιοτικού σχήματος. Σε κάποιες περιπτώσεις απαιτείται και συνοδός χορήγηση συμπληρωματικού οξυγόνου, ενώ ακόμα σοβαρότερες περιπτώσεις καταλήγουν στην Μονάδα Εντατικής Θεραπείας.
Μπορεί να προληφθεί η πνευμονία;
Σε ασθενείς προχωρημένης ηλικίας ή σε σοβαρές άλλες παθήσεις συνιστάται ο εμβολιασμός εναντίον του πνευμονιοκόκκου και ο ετήσιος εμβολιασμός εναντίον της εποχικής γρίπης. Επίσης, η διακοπή καπνίσματος μειώνει τον κίνδυνο ανάπτυξης λοιμώξεων του αναπνευστικού.Περισσότερες πληροφορίες υπάρχουν στα αρχεία του European Lung Foundation, (ELF στα ελληνικά) και της American Thoracic Society (ATS, στα αγγλικά) που ακολουθούν.
pneumonia-ELF.pdf
pneumonia ATS.pdf